dissabte, 3 de març del 2012

La reacció espanyola a l'ús del twitter en català


Publicat a Tribuna Catalana l'11 de gener de 2012.


Mentre ens posem d'acord  sobre si les converses a la xarxa social Twitter són representatives de les tendències socials o simplement són l'expressió d'una minoria tancada en una bombolla, fem una primera aproximació a com reaccionen els usuaris espanyols a l'ús cada vegada més massiu del català.

D'entrada cal dir que la potència del català a la xarxa Twitter és notable. No només sembla que el seu ús està més estès a Catalunya que a la resta de l'Estat sinó que el català hi gaudeix de bona salut. Aquest fet provoca que sovint dels 10 Trending Topics (TT), que són les paraules o hashtags (etiquetes que comencen amb el símbol #) més usades a Espanya en un moment determinat, alguns siguin en català.

A la pantalla de l'ordinador els 10 TT espanyols apareixen ben visibles i els usuaris tenen curiositat per saber de què van.  Alguns d'aquests hashtags en català són reivindicatius, altres per comentar programes de TV3 (#elconvidat #30minuts) o partits de futbol (#frac1 #latdp) o bé artístics #garrotweet o més intranscendents #bondia o #bonnadal. Clicant sobre aquests hashtags es poden visualitzar els centenars de piulades de les persones de tot el món que estan fent servir aquestes expressions en aquell precís moment.

Molts ciutadans espanyols acostumats a  mirar televisió, escoltar ràdio i usar altres xarxes socials només en castellà  veuen com el català se'ls apareix de cop davant seu amb certa normalitat. Davant d'aquest fet i a la curiositat per saber de què va el TT i de poder participar en la conversa,  es produeixen respostes molt diferents.

En alguns casos genera incomprensió; l'etiqueta fa referència a temes estrictament catalans que no són compresos per persones que no miren TV3 o que no coneixen l'imaginari col·lectiu del nostre país. És com si miressin els TT d'un altre país...

En altres casos persones que habitualment piulen en castellà usen hashtags catalans sense canviar de llengua. Això pot passar amb usuaris catalans, valencians o balears que piulen habitualment en castellà però també amb usuaris d'altres territoris que no tenen manies lingüístiques o mantenen proximitats reivindicatives com #resacelebrar (contra la celebració del 12 octubre) o futbolístiques com va ser el cas de  #pilotador ahir al vespre.

Finalment cal destacar les respostes reaccionàries dels usuaris que directament els molesta que hi hagi TT en català i així ho expressen sense contemplacions. Lògicament quan els hashtags en català tenen contingut reivindicatiu (#twitterencatala #unanaciounaseleccio  #catalonianewcountry #tenimpressa) la conversa es torna tensa i els exabruptes pugen de to. Això esperona alguns usuaris catalans que, en comptes de tornar-los l'insult, es dediquen a desacreditar-los tot difonent les piulades més suculentes per demostrar fins on arriba la intolerància d'alguns ciutadans espanyols.