divendres, 22 de febrer del 2008

Les incògnites de les eleccions al País Valencià

pasvalenci


















Publicat a Tribuna Catalana el 20/02/2008 ·

Des de l'any 1993, el Partit Popular venç en totes les eleccions celebrades al País Valencià. En les eleccions legislatives espanyoles de 2004 el PSPV-PSOE va aconseguir apropar-se bastant al PP, però en les recents autonòmiques i locals de 2007 els socialistes i tota l'esquerra van obtenir uns pèssims resultats. Les incògnites del 9 de març se centren en si els socialistes podran mantenir les petites diferències amb el PP del 2004 i també en si EUPV o la coalició Bloc-Iniciativa-Verds podran aconseguir un diputat per València.
grficvalncia1

Al 2004, Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) aconseguí que Isaura Navarro sortís elegida diputada. Era l'únic diputat del grup parlamentari IU-ICV no elegit per Madrid ni per Barcelona. Aquest diputat, que és el que evità un bipartidisme pur al País Valencià, va ser elegit per un marge molt escàs de vots: va ser el darrer escó dels assignats a València.

grficvalncia2

Font: Ministeri de l'Interior.
ENTESA, és el nom amb que es va presentar EUPV.

En les eleccions del 9 de març, precisament el fet que algun partit que no sigui PP i el PSOE assoleixi algun diputat és més difícil que mai, degut a la crisi que hi ha hagut a EUPV. Un important corrent d'EUPV, que compta amb dos diputats a les Corts Valencianes, ha creat Iniciativa del País Valencià que concorrerà a les eleccions amb el Bloc Nacionalista Valencià. La competència entre les dues llistes d'esquerra podria fer que cap d'elles entrés però també podria ser que ho fes una d'elles, o tot i que improbable, totes dues. Per aconseguir un diputat per València caldria assolir aproximadament un poc més de 75.000 vots, depenent de la participació. El darrer diputat per la circumscripció es va assolir el 2004 amb 78.515, i el 2.000 amb 74.388.

grficvalncia3

EUPV té el suport, després de diversos dubtes, de la direcció federal d'Izquierda Unida, però la coalició Bloc-Iniciativa-Verds presenta de cap de llista a l'actual diputada per València, Isaura Navarro. Existeix la incògnita de quants vots podrà arrossegar Iniciativa, que compta amb dos diputats a les Corts Valencianes (per tres dels oficialistes d'EUPV i dos del Bloc) i també de com respondrà l'electorat nacionalista. El Bloc fins ara mai ha obtingut bons resultats a les eleccions estatals, on els seus votants de les autonòmiques i municipals (el rècord del Bloc el té a les locals de 2003 amb 139.307 vots a tot el País Valencià) ha optat majoritàriament per altres opcions. En aquesta ocasió es compta amb un cap de llista conegut però la clau està en què els electors que només voten nacionalista a les eleccions locals i autonòmiques apostin ara per la nova coalició.

La pugna entre les dues llistes d'esquerres no s'acaba amb l'assoliment del diputat. Encara que no sortissin elegits, es mirarà molt quina de les dues llistes obté més vots ja que a les Corts Valencianes, dins de la coalició "Compromís pel PV", els diputats que ara van amb Bloc-Iniciativa-Verds, són majoria respecte als que ara es presenten per EUPV.

Una de les altres incògnites al País Valencià és qui s'emportarà el nou diputat que s'elegirà per Alacant, degut a l'augment de la població. I, finalment, pel que fa als cinc diputats de Castelló, emoció garantida. Com que socialistes i populars estan bastant igualats, el que guanyi se n'emportarà 3 i l'altre 2. El 2004 el PP tant sols va guanyar per poc més de 3.000 vots. Un diputat de més, a la vegada de menys per a l'adversari, pot ser clau en el recompte general. El PSOE vol guanyar a Castelló i per tant apellarà al vot útil de l'esquerra.