dimecres, 15 de setembre del 2010

Entre el 10J i el 28N. S’acosta la Diada més concorreguda


Publicat a Tribuna Catalana, el 8/9/2010

Enguany l’onze de setembre es presenta realment atractiu. A part dels centenars d’actes organitzats arreu del territori, el centre de Barcelona viurà una efervescència digna d’estudi. Els darrers anys ja s’ha anat incrementant la presència ciutadana a la Diada

però enguany, degut al context d’efervescència, s’arribarà al clímax. Totes les organitzacions catalanistes tant civils com polítiques aniran a la caça del gladiador, del militant sobiranista. Buscaran el seu vot, la seva adhesió i la seva signatura.

Però és molt difícil que les convocatòries civils de la Diada esdevinguin notícia. En part perquè les declaracions dels polítics centraran l’actualitat informativa però també perquè s’organitzen múltiples activitats i cap d’elles sobresurt especialment. Dinars populars, manifestacions, ofrenes, marxes de torxes a la vigília, festes infantils, commemoracions històriques, concerts, mostres d’entitats, venda massiva d’estelades i mocadors, etc. Des de la multitudinària Festa de la Llibertat d’Òmnium fins a la taula de material del darrer Casal Independentista, la concentració és tant intensiva i la competència per guanyar minutatge i quota de pantalla als mitjans de comunicació és enorme. Els organitzadors d’activitats de les entitats faran bé en desangoixar-se per si surten més o menys als mitjans i concentrar-se a contribuir a la notícia real que ells protagonitzen: l’independentisme globalment avança. La suma de les activitats de la Diada mostren un sobiranisme popular desacomplexat, massiu i optimista que hauria de deixar ben astorats als corresponsals estrangers que, atrets pel 10J, vulguin venir per saber què es cou a Catalunya. Un sobiranisme que busca transformar en decisions polítiques les energies acumulades al llarg del curs passat. Un curs que començà ara fa un any a Arenys de Munt i que acabà el 10J al Passeig de Gràcia. La Diada pot ser un pont d’enllaç entre el 10J i el 28N. Un onze de setembre on lliurarà la batalla pacífica entre els que volen que el 10J condicioni el 28N i els que prefereixen oblidar-lo.