Publicat a Tribuna Catalana 23/01/2008
Des de la transició democràtica, els partits estatals han copat les actes de diputats elegits al Congrés per les Illes Balears. Per l'esquerra el PSOE i per la dreta, la UCD i posteriorment AP i el PP, partits hegemònics a l'Estat. Tot i que sempre ha guanyat la dreta, es pot veure en el gràfic com el PSOE, en diverses ocasions, ha aconseguit empatar en nombre de diputats, però no pas en nombre de vots. També es pot observar que el progressiu augment de població de les Illes ha comportat que en dues ocasions hagi augmentat el nombre de diputats que s'elegeixen en la circumscripció.
Font: Ministeri de l'Interior
La única vegada que es va estar a punt de trencar aquest bipartidisme va ser en les passades eleccions de 2004. La coalició Progressistes per les Illes Balears formada per PSM, EU, Els Verds i ERC li van faltar només 6.000 vots per fer-se amb un diputat.
En aquesta ocasió es farà una coalició inèdita amb l'objectiu també d'acabar amb el bipartidisme. Unitat per les Illes és una coalició nacionalista que agrupa a partits sense dependència estatal: PSM-Entesa Nacionalista, Unió Mallorquina (UM), Entesa per Mallorca, Els Verds de Menorca i ERC.
La pregunta és ben clara, té aquesta coalició alguna possibilitat d'aconseguir un diputat? Per fer-ho caldria que arribessin a aconseguir entre 43 i 47 mil vots, depenent del nivell de participació, xifra vots en què s'ha assignat l'últim diputat en les anterior convocatòries.
Històricament, el vot nacionalista ha estat força baix en les eleccions a les Corts Generals i mai fins ara s'han sumat aquests 45.000 vots, que són els que podrien fer falta el 9-M per aconseguir representació. En canvi, si que ho han fet sempre en les eleccions al Parlament Balear.
UM ha obtingut sempre resultats molt fluixos a les eleccions al Congrés, ja que mai ha tingut cap possibilitat de sortir elegida. Caldrà veure què faran la majoria d'electors d'UM de les autonòmiques, que fins ara votaven a partits estatals a les eleccions al Congrés. Serà atractiu per aquests votant una coalició nacionalista amb partits d'esquerra?
Línia: 45.000 vots
E: Legislatives Estatals
B: Parlament Balear
L2004: La coalició Progressistes per les Illes Balears incorpora PSM-EN, Els verds, EU i ERC
A2007: El Bloc per Mallorca incorpora PSM, Els Verds, EU i ERC. PSM-EN, suma només vots del PSM de Menorca.
Font: .Elaboració pròpia amb dades de la Junta electoral de les Illes balears i Ministeri de l'Interior
Les xifres de les dues darreres convocatòries de la gràfica no són massa representatives ja que no es pot saber quants vots de les coalicions "pertanyien" a EU i a Els Verds de Mallorca, forces que ara no es presenten amb Unitat per les Illes. En sentit contrari, però amb menor incidència, tampoc estan comptats els vots nacionalistes d'Eivissa i Formentera del 2003 i 2007, ja que es van presentar en coalicions progressistes globals on eren minoria.
En aquesta ocasió, a part de l'aritmètica, caldrà veure què passa amb la suma d'electorats diferents, ja que és habitual que les noves coalicions sumin menys que els partits per separat. És el que va passar amb el Bloc per Mallorca en les darreres eleccions al Parlament Balear, que es va quedar lluny dels resultats anteriors del PSM i EU. Cal dir, però, que si no s'hagués fet la coalició, probablement EU hauria quedat per sota el 3% i en no obtenir participació, no s'hagués pogut fer el canvi de govern.
Però d'altra banda també pot passar que la coalició sigui un revulsiu per als militants i els simpatitzants i que es pugui arribar a sumar més que per separat. Les possibilitats reals d'aconseguir el diputat podrien impulsar als electors nacionalistes a una mobilització més gran. En aquest sentit, un fet positiu per Unitat per les Illes és que el candidat sigui Pere Sampol, reconegut per tots els partits i que va tenir una important projecció pública quan va ser vice-president del govern balear. A més, ha estat el dirigent nacionalista que millors resultats ha obtingut en tota la història electoral balear: precisament 45.000 vots, encapçalant la llista del PSM-EN l'any 1995.
La crònica de la propera setmana: El vot català al senat. Tots els electors del PSC, ERC i ICV al Congrés, votaran els candidats de l'Entesa Catalana de Progrés?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada