Analitzem en aquesta crònica les possibilitats que tenen les forces d’esquerra de recuperar el govern de les Illes Balears. Una de les característiques és que l’esquerra es presenta al Parlament Balear en diferents formats a cadascuna de les quatre illes. Així, a Menorca, es presenten per separat el PSIB-PSOE, els nacionalistes del PSM i Esquerra Unida. A Mallorca, es presenta el PSIB i també el Bloc per Mallorca que lidera el PSM i que també integra EU-Els Verds i, contra pronòstic, també ERC. La presència d’ERC al Bloc ha provocat la retirada de l’Entesa per Mallorca, escissió recent del PSM, que s’havia de presentar al Parlament Balear coaligada amb els republicans. Tot i els pocs milers de vots que aporten els independentistes a Balears, aquesta decisió provocarà un efecte de reagrupament del vot nacionalista, allunyant el fantasma de la dispersió.
Tot i el garbuix de sigles, el panorama és prou clar: un seguit de forces polítiques d’esquerres i/o nacionalistes (PSIB-PSOE, Bloc per Mallorca, PSM de Menorca, COP i PSOE-Eivissa pel canvi) apostaran per la reedició d’un pacte de progrés (1999-2003) per fer fora del govern al PP de Jaume Matas.
Entremig de la dreta PP-AIPF i del conglomerat progressista trobem, només a Mallorca, la regionalista Unió Mallorquina (UM) de M. Antònia Munar que podria pactar tant amb els uns com amb els altres.
Hi ha diversos elements que fan pensar que és possible que el PP perdi la majoria absoluta. En primer lloc la unitat d’acció del nacionalisme d’esquerres a Mallorca, que només fa uns mesos semblava impensable degut a la dolorosa escissió patida pel PSM. El fet que el Bloc agrupi a EU-Els Verd, PSM i ERC, farà que s’aprofitin tots els vots i es maximitzi el nombre d’escons que aconsegueixin. A Mallorca, cada 9.500 vots, van significar el 2003 un diputat.
D'altra banda, cal dir que una part de l’esquerra pot anar força motivada en aquestes eleccions. La gran mobilització ciutadana del 17 de març a Palma contra les polítiques ambientals del govern del PP podria tenir traducció electoral. També van ser positius els resultats de les eleccions legislatives de 2004 on la suma de les forces progressistes va superar el PP, fet que no havia passat ni en les eleccions autonòmiques de 2003 ni en les legislatives del 2000. Finalment, l’element més determinant: les enquestes senyalen un canvi de tendència a Eivissa, on el 2003 el PP va marcar la diferència. Degut al conflicte de l’autopista, el PSOE-Eivissa pel Canvi podria superar per un diputat de diferència al PP i, només que es mantinguessin els resultats a la resta de circumscripcions, ja n’hi hauria prou per decantar la balança. Un canvi en el sentit del vot de només 3.000 eivissencs podria ser definitiu.
3 comentaris:
Gràcies pel teu comentari, sintetiza bastant bé el que està passanta les Illes Balears. Tanmateix m'agradaria fer un petit aclariment. A Menorca el PSM es presenta en coalició amb els verds. Trobaràs més informació a la web del PSM (www.psm-menorca.cat) i a la web electoral(www.psm-verds.org).
gràcies pel comentari.
... i a Menorca, curiosament durant molt anys EU i el PSM van anar junts. I ara que ho fan a Mallorca, a Menorca van separats!
La dinàmica política menorquina té el seu propi ritme diferent de Mallorca. Certament el PSM i EU van anar junts durant els anys 80 i principis dels 90, molt abans que s'inventessin els olivos i blocs. Tanmateix, l'entesa de l'esquerra va fracassar fa cosa de 15 anys. El fracàs coincideix no per casualitat amb el lideratge d'Anguita i el retorn de les tesis comunistes més dures, sobretot a la zona de llevant. El trencament ha passat factura a totes les formacions però sobretot a EU que ha perdut la seva representació al conselli al parlament
Tanmateix les tentatives de fer un bloc o entesa no han desaparegut del tot. El PSM es presenta sota diferents noms en colació amb Esquerra unida i els verds a 3 munipicipis (Es Mercadal, Ferreries i Es Mitjorn) i amb els verds a 3 més (Maó, Es Castell i Sant Lluís). NOmés es presenta en solitari a Ciutadella.
Una dada a tenir en compte. Tot i ser el territori més catalano parlant, Menorca és l'únic territori fora de catalunya en què ERC no es presenta. No és la presència d'ERC un signe de debilitat del nacionalisme?
Publica un comentari a l'entrada