dissabte, 5 de març del 2011

Els electors de Solidaritat: homes, joves, informats i... molt infidels


Publicat a Tribuna Catalana 2/03/2011.S'està parlant molt aquests dies sobre les tensions entre els dirigents de Solidaritat. Però què en sabem del seus electors?. La publicació del primer baròmetre electoral del 2011 del CEO ens  permet observar quines són les característiques de les persones que a les darreres eleccions al Parlament van votar SI.


En primer lloc observem que els electors de SI tenen, i en algun cas de manera extrema,  característiques comunes de partits mitjans i petits com ICV, ERC i C's. Electorats joves, masculins, amb  alt  nivell d'estudis i amb una  inclinació per informar-se de política força superior a la mitjana. Els electors de Solidaritat són els més joves i de manera molt destacada, els que tenen una proporció més alta de vot masculí. Són també  els que més s'interessen per la política i els que es consideren més ben informats sobre aquesta temàtica. Destaca un altíssima audiència per RAC1 en detriment de Catalunya Ràdio i un alta audiència de mitjans digitals en català per informar-se sobre temes polítics. Aquestes característiques són comuns, en general, a l'electorat jove , masculí i catalanoparlant. També tenen un nivell  d'estudis superior a la mitjana tot i que inferior al de Ciutadans i ICV. En el terreny ideològic són els més favorables a la independència i els que parlen català més sovint i en més àmbits. En canvi, igual que a C's, tenen diversitat de posicionament  en l'eix dreta- esquerra i, com a promig, es situen al centre, a l'esquerra de CiU i a la dreta del PSC.


Potser la dada més destacable és el baixíssim nivell de fidelitat de vot que mostren. Tot i haver votat SI, molts d'ells afirmen que si es tornessin a fer ara les eleccions votarien CiU o ERC. En tot cas, i sempre segons el baròmetre, SI quedaria clarament fora del Parlament si es repetissin les eleccions. Això contrasta amb el que li va passar a C's l'any 2007. Després d'haver entrat per sorpresa al Parlament i enduts per l'eufòria inicial, les primeres enquestes postelectorals els auguraven un creixement considerable.

2 comentaris:

Jordi Solà ha dit...

Atès que anàlisis com aquestes estan basades en una submostra d'enquestes ridícula (67 votants de SI en total, 32 els que escolten la ràdio), trobo que haurien d'anar acompanyades sempre d'un advertiment avisant que malauradament les diferències que s'observen, tot i que molt suggeridores, no són estadísticament significatives.

Joan Pons ha dit...

Doncs Roger, si es confirmés que una part significativa dels nostres ciutadans "joves, masculins, amb alt nivell d'estudis i amb una inclinació per informar-se de política força superior a la mitjana" han votat a una formació tan buïda -de "centre", evidentment- i amb el gran atractiu del seu, ara, exlíder, el país té un futur, diguem-ne, esplèndid.
Visca l'educació i la joventut -masculina- catalana!