dissabte, 13 de novembre del 2010

El vot blanc, tercera força a Catalunya

Publicat a Tribuna catalana, el 10/11/2010. Segons el darrer baròmetre electoral del CEO, publicat la setmana passada, el vot en blanc podria ser la tercera força a Catalunya. És a dir que darrera de CiU i PSC, seria l’opció que més suports tindria. Si això fos així, trencaria una tendència. Normalment el vot en blanc ha oscil·lat entre l’1% i el 4% dels votants segons els tipus d’eleccions. Una de les puntes de vot en blanc a Catalunya va ser a la ciutat de Barcelona a les municipals de 2007 (4,08 % ). Si el vot en blanc arribés, com diu el baròmetre, al 7,6% dels enquestats, significaria un percentatge encara més elevat entre els qui haurien anat a votar, i suposaria un toc d’atenció de dimensió considerable.

Però probablement, tot i que creixi, el vot en blanc no arribarà a aquestes xifres. Aquest tipus de vot és actualment un vot de prestigi i s’ha demostrat que molta de la gent que diu que votarà en blanc, finalment opta per l’abstenció o s’acaba decantant a darrera hora, i potser amb la pinça al nas, per una llista concreta.

En tot cas, els electors que segons el baròmetre afirmen que votaran en blanc el 28N, són el 9,2% dels antics votants d’Esquerra, el 7,7% dels d’ICV i el 6,5% dels del PSC . Els percentatge d’antics electors d’altres partits que afirmen que votaran en blanc són molt menors. En aquesta convocatòria, és clar que un augment de vot en blanc podria perjudicar els partits del govern sortint, que són els que tenen més problemes per fidelitzar el vot.

També s’ha especulat aquests dies sobre el possible efecte del vot en blanc en la possible entrada de nous partits al Parlament. Així, a la circumscripció de Barcelona, si un gran nombre de persones votessin en blanc en comptes de fer-ho per l’abstenció, encariria l’assoliment del 3%. Per poder concórrer al repartiment d’escons cal assolir més d’un 3% de vots vàlids i el vot blanc es considera vàlid. Més vots en blanc en comptes d’abstencions, voldrà dir més participació i, per tant, més vots absoluts necessaris per arribar al 3%. Però pensar en el vot en blanc estratègicament en l’actual context és ben complicat, tenint en compte l’enorme distància ideològica de les diferents candidatures que es troben, segons les enquestes, pendents de superar el llistó del 3%.

1 comentari:

La lectora corrent ha dit...

Jo sóc de les que votaré amb la pinça al nas.