De tota manera, la dada no és pas dolenta per a Reagrupament. Perquè un nou partit tingui alguna possibilitat d’assolir representació, cal que abans hagi aparegut a les enquestes com a opció diferenciada i aquesta ja és la segona onada del baròmetre on hi apareix.
Però hi ha una altra dada que no els és tant positiva. L’associació encapçalada per Carretero és incapaç de recollir els fruits de la important davallada que l’enquesta preveu per a ERC. Així, segons el baròmetre, de cada 100 persones que van votar ERC el 2006, només el 43,9% ho tornarien a fer, dada que suposa l’índex de fidelització de vot més baix de tots els partits parlamentaris, només superat per Ciudadanos. Els vots d’ERC, sempre segons aquesta recent baròmetre, no els recull Carretero ni Laporta, sinó que ho fa sobretot CiU, que aplega un substancial 19,4% dels exvotants republicans, i també el vot en blanc amb un espectacular 10,1%. Reagrupament només recull un 4,1% dels antics votants d’ERC, fins i tot per sota del 4,4% d’antics votants d’ERC que ara votarien al PSC.
Reagrupament aconsegueix esgarrapar alguns vots dels qui el 2006 havien votat en blanc o s’havien abstingut però, en canvi, pràcticament cap dels que havien votat CiU el 2006. Reagrupament pot tenir opcions d’entrar al Parlament però no capitalitza el descontent dels republicans. Com ja ha passat en altres ocasions, el relat dels exmilitatns d’ERC, la majoria adherits a Reagrupament, no coincideix amb el relat, més complex i divers, dels seus antics electors.
3 comentaris:
Suposant que els electors d'Esquerra -la majoria- sàpiguen què és Reagrupament i que es presentarà... Crec que encara és d'hora per treure conclusions. La dada important seria saber el percentatge de coneixement que els entrevistats tenen de l'existència de Reagrupament i del fet que es presentarà d'alguna forma o altra. Tens aquesta dada última, m'interessaria...!
A les dades públiques del baròmetre només apareix Reagrupament com a resposta lliure quan es pregunta intenció de vot. Les preguntes sobre situació de partits als eixos politics i valoració/coneixement de líders, només es pregunta pels parlamentaris.
En aquest cas, les altres preguntes ni tan sols es podrien fer encara que vulguessin. No hi ha encara candidatura i qui lidera l'associació ha dit que no la vol encapçalar.
Així, en no poder saber-ho, però intuint que el grau de coneixement és realment baix fora dels pocs milers de persones que segueixen aquests temes a la xarxa, és potser prematur concloure que la proposta de Reagrupament no atregui els antics votants d'esquerra o als abstencionistes. Si, partint d'aquesta hipòtesi, el grau de coneixement no augmenta de forma substancial els mesos que queden, les possibilitats d'un bon resultat són baixes, però no perquè la proposta no sigui ben vista. Suposo que, en canvi, si la candidatura es fa àmplia i alguns personatges més coneguts pel gran públic s'hi veuen inclosos, fins i tot obligant alguns mitjans de comunicació a parlar-ne encara que sigui un grup no parlamentari, sí que podrem veure clarament si el seu discurs és vàlid només per militants de la causa o per molts dels antics votants d'esquerra i els abstencionistes i el vot en blanc.
Iep, és una opinió...!
Publica un comentari a l'entrada