divendres, 14 de març del 2008

Fi de cicle electoral. Un balanç

12/03/2008 · Publicat a Tribuna Catalana. Amb les eleccions de diumenge s’acaba un cicle electoral, és a dir un seguit de convocatòries, que s’han concentrat en pocs mesos,veiem si els resultats dels partits han tingut lògica. de cicle o si es poden explicar només per la campanya. Anàlisi a partir del nombre de vots absoluts, no de diputats, ni regidors. La lògica de cicle indicaria que si un partit té tendència a l’alça o a la baixa, ho farà durant tot el cicle, aplicant-ho als resultats anteriors de les diferents convocatòries de l’anterior cicle. No tenim en compte per aquest anàlisi les eleccions europees, que van tenir una participació molt baixa.






En els casos de PP, ERC i CIU han tingut les mateixes tendències en les tres convocatòries: PP i CiU mantenint-se i ERC baixant. En canvi els resultats del PSC i d’ICV han estat menys previsibles perquè alternen tant pujades com descensos.
El cicle 2006-2008 s’ha caracteritzat per un participació menor en totes les convocatòries, en comparació a l’anterior cicle que va ser especialment participatiu. Això ha fet que forces que perdin vots, com PP i CiU, augmentin el seu percentatge.




Nota: en la gràfica es canvia l’ordre de les eleccions M07 i les P 2006 (arran de l’avançament de les eleccions) per poder comparar millor.
PSC
Comportament contradictori. Mentre baixa a les catalanes, on és segona força, i a les locals, puja de manera significativa a les Corts Generals on esdevé partit hegemònic. S’eixampla la diferència entre els vots obtinguts a les Corts i els obtinguts al Parlament. El 9 de març el PSC va obtenir 1672777, més del doble del que havia obtingut a les locals i a les de la Generalitat.
CiU
Primer partit a les eleccions al Parlament de manera clara. Atura la davallada en totes les convocatòries gràcies al descens de participació, ja que incrementa el percentatge però no suma pas més vots absoluts. Portava entre tres i quatre cicles electorats de caiguda continuada. Manté la regularitat d’obtenir més vots a les eleccions al Parlament i menys a les municipals i a les Generals.
ERC
Manté la tercera posició a les catalanes i locals però la perd a les generals. El cicle ha estat de manteniment a la baixa respecte a la gran crescuda de l’anterior. Ha recuperat la lògica de tots els partits nacionalistes d’obtenir més vots a les eleccions al Parlament que a les eleccions al Congrés. Si les eleccions del 14M de 2004 no haguessin estat atípiques, la caiguda del diumenge es podia interpretar en el marc dels descensos lleus en percentatge i més acusats en vots absoluts, que va tenir a les municipals i a les catalanes.
Independent de la pèrdua de percentatge, que exceptuant les del 9M, no ha estat escandalosa, el cicle és molt negatiu perquè ERC havia plantejat una opa cap als electorats de CiU i PSC que ha quedat en res. S’havia proposat jugar a la lliga dels grans, amb PSC i CIU i ha retornat a jugar a la lliga menor amb PP i ICV.
PP
Electorat totalment previsible, que manté percentatge per l’abstenció però perd vots. Actua sense gaires canvis, obté més vots a les generals i els redueix a les catalanes i locals. Recupera la tercera posició a les generals tot i que perd alguns vots.
ICV
Comportament poc previsible. Augment a les eleccions al Parlament i davallada a les municipals i a les Corts Generals. Al revés d’ERC, ICV no s'havia plantejat obertament convertir-se en el principal refernet de les esquerres catalanes en aquest cicle electoral, i és per això que els seus descensos són menys dramàtics. Al revés que el PSC, és el partit que té menys distància entre els seus mínims i els seus màxims.
Ccs
Èxit de Ciutadans a les eleccions al Parlament que irromp en el sistema de partits català. En canvi, a les locals no pot rendibilitzar en regidors uns bons resultats i, finalment, enfonsament a les Generals que li atura el camí cap a l’expansió a Espanya. Li pot quedar futur com a partit només català, fet que precisament es contradiu amb la seva voluntat de ser un partit espanyol. Això és clar, si arriba sencer a les properes eleccions.
També en l’àmbit local, hem assistit a la consolidació de la Plataforma x Catalunya i les CUP que sense assolir gaires milers de vots, aconsegueixen regidors en diverses capitals de comarca. No es presenten en les altres convocatòries, tot esperant reagrupar forces en cas de la PXC i aclarir el debat intern en el cas de les CUP. En l’àmbit nacionalista, en l’anterior cicle tots els increments d’ERC van ser superiors als descensos de CiU. En aquest cicle, però, els descensos d’ERC no s’han vist compensats pels petits increments en percentatge, que no en vots absoluts.