Col•lecció de Cartells Fons Josep Vinyals (UAB) |
Ara que el BEI fa 25 anys, recupero text publicat a Tribuna Catalana el novembre de 2008 arran dels 20 anys de l'associació d'estudiants.
Aquest cap de setmana es celebren els vint anys de la fundació del Bloc d'Estudiants Independentistes. L'aparició i consolidació del BEI va suposar un punt d'inflexió en l'independentisme, que per primera vegada aconseguir ser primera força en un àmbit concret de la societat: l'associacionisme estudiantil.
El BEI va ser fundat a la UAB el 1998 i a la primera meitat dels anys 90 va aconseguir una presència rellevant a gairebé totes les universitats catalanes i de Mallorca, amb especial incidència a les grans facultats de la UB i de la UPC del Campus de la Diagonal de Barcelona. L'independentisme no interessava només a futurs filòlegs i historiadors, sinó també, i sobretot, als que havien de ser enginyers, advocats, economistes i periodistes. Tot i que pel BEI només hi militaren activament diversos centenars d'estudiants, la pedrera independentista que va suposar la generació BEI teixint relacions personals i impulsant projectes cívics i professionals, és ben visible avui a la societat civil.
Una de les claus de l'èxit del BEI va ser l'autonomia respecte als partits polítics i les seves joventuts. Tot i la proximitat de molts estudiants amb una ERC en creixement o amb els casals independentistes i els nombrosos col·lectius locals, el BEI va saber crear un espai propi dins de l'independentisme, gens condicionat per l'acció dels aparells dels partits. L'altra clau rellevant va ser l'equilibri assolit, no sempre fàcil, entre la reivindicació estudiantil i l'agitació independentista per una banda, i la participació constructiva en els òrgans de govern universitaris per l'altra. Sovint es recorda com el BEI va ser decisiu en l'elecció de diversos rectors i sobretot en l'impuls de l'actual Xarxa Vives d'Universitats, que coordina les universitats dels Països Catalans.
L'any 2000 el BEI acaba la seva trajectòria tot participant en la creació de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans, que a la vegada va impulsar el Sindicat d'Estudiants del Països Catalans, referent consolidat de l'independentisme revolucionari. Estudiants en Acció(*), que compta amb la complicitat de les JERC i la refundada FNEC, són les altres dues forces estudiantils sobiranistes presents avui a les universitats catalanes.
(*) ja desaparegut
Sobre la història del BEI podeu trobar diversos articles en el llibre CEPC, 5 ANYS EN MARXA. Construint alternatives des de les aules. Precedents de la CEPC. 25 anys de lluita estudiantil que podeu descarregar aquí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada