dijous, 22 de setembre del 2011

Oriol Junqueras, el repte d'arribar a l'electorat mitjà



Publicat a Tribuna Catalana 22/9/2011.Oriol Junqueras ja és president d'ERC amb un fort suport de les bases i, pel que sembla, dels simpatitzants propers al partit. Junqueras és molt conegut en el món de l'independentisme. Durant molts anys ha corregut per viles i barris parlant sobre el passat i el futur del país.

S'ha guanyat una reputació de persona culte i de bon orador que impregna els assistents d'una sensació d'èpica i optimisme per l'alliberament nacional. El mateix  Junqueras calcula, en el recomanable llibre de converses amb Bernat Ferrer, que unes 50.000 o 60.000 persones l'han vist "actuar" en els darrers anys en directe. Sopars, taules rodones, conferències, mítings... La majoria dels assistents n'han tret una bona impressió.  

També ha tingut vora 5.000 alumnes a la universitat. Tot plegat molta gent,  però només una part de l'electorat potencial d'Esquerra. Ser cap de llista a les europees li va donar cert reconeixement, públic però limitat pel tipus d'eleccions de tercer ordre que són. Per a molts, Junqueras, com a màxim, és l'historiador simpàtic d'En guàrdia (Catalunya Ràdio) i d'El Favorit (TV3), però no li coneixen aquesta vessant de política de proximitat que ha cultivat aquests darrers anys i amb la que tant ha seduït. Ni l'han conegut ni la coneixeran. En tot cas, a partir d'ara el veuran a la televisió, el sentiran a la ràdio o en llegiran entrevistes que li facin a la premsa.

El nou president d'ERC, una vegada ha connectat amb l'independentisme militant en el cos a cos personal, i després d'haver pacificat el partit en temps rècord, li queda aquesta tercera part, que no sabem si serà la més difícil. És la de convèncer a un electorat, que cada vegada és més escèptic amb sigles, polítics, càrrecs i lideratges de qualsevol tipus.  Les primeres aparicions mediàtiques a les principals ràdios del país i a la televisió, acabat d'estrenar el càrrec, sembla que han causat bona impressió. Apareix un polític que transmet  confiança i que a la vegada toca de peus a terra, no oferint receptes fàcils a problemes complexos. Junqueras té moltes possibilitats d'esdevenir el líder del sobiranisme català;  però el camí tot just ha començat.