diumenge, 27 de maig del 2007

Comentari d'urgència: CiU resisteix a la centrifugadora catalana

27/05/2007 · Roger Buch, politòleg
La política catalana ha patit un procés de centrifugació pels extrems: augment del vot blanc, del vot nul, de l’abstenció, de Ciudadanos, de la CUP i de la Plataforma per Catalunya. Els grans perjudicats: PP, ERC, ICV i, en menor mesura, el PSC. CiU aguanta i creix en percentatge al conjunt de Catalunya, gràcies a perdre a Barcelona molts menys vots que els seus rivals. Les dues forces centrals de Catalunya, PSC i CiU, aguanten prou bé la força centrifugadora, tot i que cal recordar que el 2003 ja havien patit una davallada important respecte el 1999.

Els partits que donen suport al govern d'entesa -PSC, ERC i ICV- baixen entre un i dos punts percentuals absoluts a tot Catalunya, fet que perjudica més als dos socis minoritaris. Aquest descens es veu compensat per l'augment global de regidors de tots tres degut a que van presentar més candidatures. La fotografia de Barcelona és prou representativa de Catalunya quant a les forces d'esquerres: la lleugera davallada en percentatge de tots tres no amaga que són ERC i ICV els que s'enduen la pitjor part. La sagnia de vots dels dos socis al cap i casal és espectacular: ERC perd més del 45% dels vots absoluts obtinguts el 2003 i ICV el 38%. És interessant veure com el vot en blanc, al feu republicano-ecosocialista del districte de Gràcia s'eleva fins un inèdit 5%, xifra elevadíssima fora de referèndums. Caldrà interpretar-ho amb calma.

ERC, per la seva banda, perd molts regidors en capitals de comarca, on els esgarrapa la CUP que aconsegueix, amb els mínims vots possibles, la màxima repercussió pel fet de presentar-se en municipis de mida mitjana on té una bona implantació.

Exactament el contrari que Ciudadanos, que tot i treure molts més milers vots, no els rendibilitza perquè no supera el 5% gairebé enlloc, però sí que n'obté prou per restar regidors al PP en molts municipis. El PP és a Catalunya, tot i el miratge de Barcelona on manté els 7 regidors, el perdedor absolut, ja que davalla lleument en molts municipis on perd representació i és la única força que baixa tant en nombre absolut de regidors com en percentatge.

Pel que fa a CiU, el seu ascens a la capital de Catalunya en percentatge arrossega una crescuda a tot Catalunya, però els nacionalistes davallen lleument a les circumscripcions de Girona, Tarragona i Lleida. Com ja estava previst, l'augment de llistes de les tres forces d'esquerres ha fet que la coalició nacionalista acabi perdent alguns centenars de regidors.

A part de les grans tendències, les alegries també són per als grans: CiU obté la majoria absoluta a Sant Cugat i el PSC la majoria absoluta a Lleida i la victòria a Tarragona. Per a ERC i ICV, la imatge que queda és la patacada de quedar-se fora dels consistoris, per molt poc, de L'Hospitalet i Tarragona respectivament.

Publicat orginalment a www.tribuna.cat