dissabte, 28 d’abril del 2012

Setmana intensa!


Fotografia: www.directe.cat

Dilluns passat va ser un Sant Jordi intens. Signatures de llibre a amics, coneguts i també a molts exPSAN i altres "companys de viatge". Molta gent que va tenir a amics del PSAN o que va col·laborar en organitzacions properes com la JSAN, Catalunya Lliure o altres. El moment més emotiu de la jornada va ser quan un home es va quedar aturat davant la parada mirant fixament el llibre. Havia pujat de Castelló per viure el Sant Jordi a Barcelona i va descobrir el llibre que parlava del partit on havia militat de jove!

Dimecres vaig presentar el llibre a L'oracle de Catalunya Ràdio  que condueix Xavier Grasset. Entre els tertulians hi havia en Vidal Vidal que havia estat al PSAN i que va explicar molt bé el que havia significat per ell l'estada al partit. Aquí podeu escoltar l'àudio d'una tertúlia que va començar amb el PSAN i va acabar parlant del Barça i el Chelsea... El Madrid encara no havia jugat. Han seleccionat el minut d'or de la tertúlia sobre el tema de la relació entre el PSAN i el tripartit entre en Vidal Vidal i jo mateix.

Finalment dijous vaig tornar a la UAB a la Facultat de Polítiques i Sociologia on fa molts anys va començar la recerca sobre el PSAN. En el marc de l'assignatura "Política Espanyola" de segon curs, vaig fer una conferència sobre el PSAN i l'espai polític de l'esquerra independentista, que va ser seguida i debatuda amb molt interès pels estudiants. Puc assegurar que després de DUES HORES seguides de classe, ningú es va aixecar de la cadira!

Pel que fa a presentacions, hem confirmat nova data per Sant Cugat (24 de maig) i aviat tindrem alguna data més pel Baix Llobregat i el Garraf.

diumenge, 22 d’abril del 2012

Signatures #PSANJordi



Ja arriba Sant Jordi! si esteu pel centre de Barcelona podeu venir a saludar-me. Estaré signant "L'herència del PSAN" a :


12-13 h. - Editorial Base/Agència BlaNZ. Rambla de Catalunya 120
13-14 h. - Grup del Llibre. C/ Canuda amb Pl. Vila de Madrid
14-15 h. - ERC. Rambla Canaletes
16-17 h. - Òmnium. Rambla Catalunya entre Gran Via i Diputació


I durant tot el dia seguiment del llibre a través del hashtag #PSANJordi

divendres, 20 d’abril del 2012

Resum de la presentació Fundació Irla

Els companys de Tribuna.tv van venir a la presentació d'ahir a la Fundació Irla i en van gravar la primera part. En el vídeo apareix resumida la meva intervenció i la del crític de cinema Josep Ma López Llaví. Posteriorment van intervenir Josep Bargalló i Josep Huguet. L'acte va significar el retrobament de molts antics militant del PSAN que han seguit trajectòries diverses. La reflexió sobre la significació i l'empremta del PSAN van entrellaçar-se amb els records i anècdotes viscudes. El que està clar és que el clar és que el partit va marcar, i molt, a totes les persones que hi van passar.

Algunes de les piulades que es van fer durant l'acte reflecteixen els moments més interessants de les intervencions. Les podeu consultar en aquest document.

divendres, 13 d’abril del 2012

Presentació Dijous 19 a Barcelona

Dijous vinent es farà una presentació del llibre a Barcelona amb uns convidats molt especials. Tres antics militants del PSAN dels anys 70 que han seguit trajectòries semblants. Nacionalistes d'Esquerra i finalment a ERC i a ICV, tenint alguns d'ells càrrecs molt importants al govern de la Generalitat.

L'acte és organitzar per la Fundació Josep Irla i es farà al seu auditori. Us esperem a tots!

dimecres, 4 d’abril del 2012

Màrius Serra recomana L'herència del PSAN


A partir del minut 5.00 (Lecturàlia-Matins de Catalunya Ràdio 4/4/12) en aquest enllaç


Cap a una final de Champions Barça - Madrid


Publicat a Tribuna Catalana 4/4/2012. Ahir el Futbol Club Barcelona es va classificar per les semifinals de la Lliga de Campions. Avui ho farà el Real Madrid. Hi ha força possibilitats, que la final d'enguany, que s'ha de celebrar a Munich, sigui entre aquests dos clubs.

Un clàssic domèstic en escenari internacional pensaran alguns. La possibilitat d'aquesta final espanta a molts culers. El munt de nervis previs al partit serien massa difícils de pair per una bona part de la culerada. Per a molts la probabilitat d'humiliar l'etern rival queda eclipsada per la por a la derrota.

Però aquest partit, pel que té d'excepcional, tindria un efecte importantíssim per visibilitzar el fet nacional català. Milions d'espectadors d'arreu del món  esperarien trobar una aferrissada rivalitat local entre dos ciutats importants d'un mateix país. La capital política contra la capital econòmica. Però no és el cas, en realitat seria la constatació d'un enfrontament nacional. En una banda senyeres i estelades. És sabut que quan l'afició culer viatja per Europa, el símbols de catalanitat creixent ostensiblement. A l'altra banda no trobaríem banderes de la Comunitat de Madrid sinó d'Espanya

No un enfrontament entre regions d'un país, sinó entre la metròpoli i la colònia que vol marxar. Potser aquest enfrontament no és finalment possible i insistim que molts culers el temen, ja que saben que a un sol partit el Madrid és molt perillós. Però tot i el risc esportiu, aquesta final esdevindria molt probablement la visualització internacional més important de la història del  conflicte entre Catalunya i Espanya.  L'any passat el partit va ser vist en directe per vora 100 milions d'espectadors. El Bayern i el Chelsea tindran la paraula.

dimarts, 3 d’abril del 2012

Existeix el PSAN avui?

Avui el PSAN és un petit partit polític que dóna suport a Solidaritat Catalana per la independència. En les eleccions al Parlament de Catalunya de 2010 dos dels seus dirigents van tancar simbòlicament les llistes de la coalició:  Josep Guia per Barcelona i Núria Cadenes per Girona.

En el llibre "L'herència del PSAN" estudio l'etapa en que el partit va ser el referent de l'independentisme i per on hi van passar més militants, que va ser des de la seva fundació (1968) fins la tercera escissió (1980). La majoria dels militants d'aquella primera època van acabar participant en moltes organitzacions diferents, tant parlamentàries com extraparlamentàries.

A partir del 1984 i fins el 1995 el PSAN va impulsar i donar suport a l'Moviment de Defensa de la Terra (MDT), que actualment dóna suport a la CUP, i a Catalunya Lliure respectivament. Posteriorment va tornar a tenir visibilitat pública però ja havia perdut pes relatiu en el conjunt de l'independentisme. Avui el PSAN té la majoria dels seus membres al País Valencià, continua editant Lluita i convocant l'Aplec del Puig  (Horta Nord) cada darrer diumenge d'octubre.

En la seva web es pot consultar bona part de la història del partit.